En kamadogrill, som till exempel Big Green Egg, är en typ av keramisk spis som har tagit grillvärlden med storm under de senaste åren.
Kamadogrillarna är kända för sin förmåga att snabbt komma upp i temperatur, och dessutom hålla en jämn temperatur, vilket gör dem perfekta för alla typer av matlagning – från biffar och hamburgare till pizza och grönsaker!
Om du letar efter en högkvalitativ och hållbar grill som kommer att hålla i många år är en kamadogrill det perfekta valet. I den här artikeln tar vi en närmare titt på kamadogrillar och svarar på några vanliga frågor om dem.
Innehåll/genvägar:
- Vad är en kamadogrill?
- Hur fungerar en kamadogrill och varför är den så effektiv?
- De olika typerna av kamadogrillar
- Hur du väljer rätt kamadogrill för dina behov
Vad är en kamadogrill?
Kamadogrillen uppfanns ursprungligen i Japan, där den är känd som shichirin eller mokikama. Det är en keramisk spis som kan användas för att laga mat vid höga temperaturer under längre tid – och kamadonamnet kommer från det japanska ordet kamo, som betyder ”laga mat”.
Kamadogrillen har blivit ett populärt alternativ för matlagning i hemmet och för kommersiell användning på restauranger och catering. Den används ofta för att laga pizza, kött, fisk och grönsaker. Kamadogrillen är också känd för sin förmåga att snabbt komma upp i temperatur och den är lätt att underhålla, samt håller en jämn temperatur, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för alla typer av matlagning.
Det finns många tillbehör till kamadogrillen, så att matlagningen blir roligare och enklare och resultatet blir god mat som smakar bra! Kamadogrillar är utformade för att hålla under mycket lång tid.
Hur fungerar en kamadogrill?
Kamadogrillen är tillverkad av lera eller keramik. Grillen har ett tjockt lager av isolerande material (lera) inuti kamadon som hjälper till att hålla värmen inne så att du kan laga mat vid höga temperaturer under långa perioder utan att behöva fylla på mer bränsle.
Kamadogrillen fungerar med hjälp av luft som passerar genom kamadogallret. Luften kommer in i kamadogrillen genom ett område på botten av kamadon och passerar förbi kolkällan.
Den heta luften stiger sedan upp och lämnar kamadons ovansida, på samma sätt som i en vedspis. Det här gör det möjligt att laga mat vid höga temperaturer under lång tid, utan att bränslet tar slut.
Kamadogrillen är också utformad för att vara läckagesäker, vilket förhindrar att värmen läcker ut och håller temperaturen jämn.
Vilka är de olika typerna av kamarogrillar?
Det finns några olika typer av kamadogrillar på marknaden, bland annat
- Den stora gröna kamadon
- Kamados i olika färger och storlekar
- Kamado-ägget eller Kamado Joe
- Komo Katana
Big Green Egg – det välkända ”originalet”
Big Green Egg är den av många mest älskade kamadogrillen gjord av high-tech keramik utvecklad av NASA. Sedan 1974 är de ”makers av fina minnen”, som företaget själva uttrycker det. Man satsar också mycket på hållbar marknadsföring och att vara ett syftesdrivet företag.
Med ett Big Green Egg öppnas en helt ny värld full av kulinariska möjligheter för outdoor cooking. Big Green Egg finns till försäljning online samt i butik. I Sverige finns det sju olika modeller att välja mellan.
1. Lätt att starta
Big Green Egg når tillagningstemperatur och är redo att användas på bara några minuter. Big Green Eggs naturliga träkol tillverkas i USA av ek och hickory för enastående prestanda och resultat.
- Att tända kolet går snabbt och enkelt, eftersom designen på Big Green Egg gör att luftflödet fungerar som en eldstad.
- Använd en naturlig SpeediLight kolstartare eller en elektrisk eller butandriven EGGniter; köp aldrig tändvätska igen!
- Dina livsmedel kommer att ha en naturlig och hälsosam kvalitet; det finns inga metalliska eller kemiska smaker eftersom du använder ekologiskt vänligt naturligt kol och inga tändvätskor.
2. Enkel temperaturkontroll
Du kan grilla, röka och baka vid exakta temperaturer genom att enkelt justera de patenterade luftflödeskontrollerna.
Med Big Green Egg har du total kontroll över temperaturen till hands och bibehåller noggrannheten inom några få grader!
Precisionstemperaturmätaren ger en noggrannhet från 150 till 750ºF (50 till 400 °C). Även många inomhusugnar kan inte matcha EGG:s temperaturnoggrannhet, i alla fall inte enligt Big Green Egg själva.
3. Fantastiska resultat
Hemligheten med Big Green Egg är den patenterade, isolerande keramiska konstruktionen som håller värme och fukt så bra att maten inte torkar ut.
Kött, fågel och andra livsmedel genomgår liten eller ingen krympning och är naturligt godare eftersom juicerna och smaker förblir låsta inuti. Allt smakar bättre tillagat på ett ÄGG!
4. Enkel rengöring
När det kommer till att rengöra grillen är Big Green Egg ett utmärkt val. Den har en unik grön giftfri glasyr som behåller sitt snygga utseende och torkar av enkelt utan kemiska rengöringsmedel. Insidan är lättskött matlagningsgaller i rostfritt stål, och restvärme bränner eventuellt fett som ansamlas från de inre ytorna – precis som en självrengörande ugn.
Se senaste utbud och aktuella kampanjer på Kamado-grillar här hos e-handlaren Bagaren & Kocken.
Receptförslag till din kamadogrill
Recept som kan tillagas på en kamadogrill:
- Grilla kyckling med rosmarin och citron
- Grekiska lammspett
- Grillade tacos med stek
- BBQ-hamburgare med svarta bönor
- Grilla vegetariskt
Hur väljer du rätt kamadogrill för dina behov?
När du väljer en kamadogrill är det viktigt att ta hänsyn till grillens storlek samt vilken typ av matlagning du vill ha att göra. Vissa kamados är utformade för stora grupper, medan andra är mindre och perfekta för enskild matlagning eller matlagning för två personer.
Det är också viktigt att tänka på vilken typ av bränsle du vill använda. De flesta kamados använder träkol, vilket gör dem till en av de bästa kolgrillarna, men i vissa modeller kan du också använda ved eller gas.
Slutligen är det viktigt att överväga kostnaden för kamadogrillen. Vissa kamados är dyrare än andra, men de har alla liknande egenskaper.