När det kommer till grillning finns det inte längre någon ursäkt att glömma vegetariska alternativ. Att grilla halloumi är både enkelt och gott.
I den här artikeln får du både allmänna tips och receptförslag på grillad halloumi.
Men först lite enkel fakta!
Halloumi är en ost som görs av ren getmjölk eller en blandning med komjölk och kommer från början från Cypern.
Som ett vegetariskt alternativ passar grillad halloumi till allt från burgare och sallader och mättar så väl den inbitne vegetarianen som den som bara vill prova på något nytt.
Tips: Det går även att få tag på laktosfri halloumi vilket gör den goda lilla osten tillgänglig för nästan alla. Perfekt till grillspett!
Smälter lagom fort på grillen
Halloumi har till skillnad från många andra ostsorter en ovanligt hög smältpunkt och lämpar sig därför alldeles utmärkt för grillning, eftersom den helt enkelt inte smälter rakt igenom gallret.
Osten fungerar helt enkelt utmärkt på olika typer av grillar, oavsett om du har en gasolgrill eller kolgrill.
Skiva ostbiten i tunna skivor på ungefär en halv centimeter och lägg dem på grillen och vänd några gånger tills tydliga grillstreck träder fram på båda sidor.
Smaken som kommer fram är mjuk, krämig och lite salt. Halloumi passar därför alldeles utmärkt till grillade eller stekta grönsaker, liksom till potatisgratäng.
Tips: Testa att sätta några bitar halloumi på ett grillspätt tillsammans med zucchini, paprika och marinerade champinjoner.
Recepttips: Grillade zucchini- och halloumispett (SVT)
Halloumiburgare av bröd eller tomat
Mellan två burgarbröd blir halloumin något helt speciellt. Den mjuka ytan har efter grillning fortfarande så pass mycket tuggmotstånd att det inte bara känns som mjuk ost, men är samtidigt är den så len att det blir en helt fantastisk smakupplevelse.
Just halloumiburgare har blivit ett väldigt populärt alternativ på så väl finare restauranger som snabbmatsställen, men det går lika bra att grilla hemma.
Ett spännande alternativ är att använda en grillad tomat istället för brödet. Här krävs det en lite större kvist- eller bifftomat som får bli mjuk på grillen innan den försiktigt skivas på tre där halloumin placeras i mitten tillsammans med andra tillbehör.
Burrito av tortillabröd
Om du vill ta grillningen ytterligare ett steg från de traditionella svenska eller amerikanska recepten så är en burrito ett perfekt alternativ.
Tortillabröd kan bakas ihop hemma – eller inhandlas på ICA, Coop, Hemköp eller i annan matbutik – och även brödet kan tillagas eller värmas på grillen. Sen är det bara att grilla halloumin, kanske marinera den i någon god sås först, och blanda med alla favoritgrönsaker och ris för en alldeles utmärkt burrito.
Recepttips: Kronärtskocksallad med limegrillad halloumi (SVT)
Grilla halloumi till salladen
När det kommer till att grilla halloumi så är osten inte begränsad till endast huvudrätten, utan passar lika bra in något av tillbehören.
Den krämiga smaken tar för sig i en mustig sallad med grönsaker som tomat, spenat och avokado, där halloumin med sin sälta höjer salladen till en ny nivå. Här går det att bli lite kreativ och skiva, strimla eller kanske tärna halloumin.
Allra enklast är det att först bara skiva halloumin och grilla, för att sedan skiva i mindre bitar efteråt.
Recepttips: Smakliga spett med halloumi, jordgubbar och mynta (SVT)
Vanliga frågor om att grilla halloumi
• Grilla halloumin hel. Då minskar risken för att osten fastnar i grillgallret.
• Torka av halloumin med hushållspapper innan grillning. Ju torrare, desto bättre.
• Pensla grillgallret med olivolja (pensla inte på osten).
• Grilla halloumi i folie, antingen ensamt eller med grönsaker.
• Ett annat alternativ är att använda ett grillnät.
Vissa menar att man inte ska dela en halloumi utan endast grilla den hel.
Om du gillar idén med helgrillad halloumi ska du tänka på att de flesta förpackningar innehåller 2 st ostar, som är ihoptryckta till ett ”paket”.
Dela ostarna från varandra genom att leta upp ”vecket” längs långsidan och bryt isär dem till två. När du brutit isär osten kan du, om du vill, skiva halloumin i mindre bitar.
Tänk på att ju mindre bitarna är, desto kortare tid ska de grillas. Små bitar kan lätt bli torra om du inte serverar dem direkt.
Försök att grilla halloumi ”så länge som möjligt”, det vill säga gärna på lite högre höjd (lägre värme) för att osten ska bli genomgrillad. Räkna med 15-20 minuter, men exakt tid beror på hur stor ostbiten är, och hur effektiv din grill är.
Grillad halloumi smakar utmärkt med päronsallad! Den salta osten gör sig toppen med den söta frukten. Lägg i några salladsblad, ett par tomater, babymajs och kanske någon annan favoritgrönsak.
Om du inte redan har testat hoppas vi på Grillfakta att du nu vågar ta steget och prova nya recept med halloumi!
Recept på grillad halloumi
Här följer tre olika recept på grillad halloumi. Ett är enkelt, ett är halvsvårt och ett är mer avancerat. Lyckat till!
Enkelt recept: Grillade halloumispett med grönsaker
Ingredienser:
- 400g halloumiost, skuren i 2 cm tärningar
- 2 röda paprikor, skurna i 2 cm bitar
- 1 gul lök, skuren i klyftor
- 4 körsbärstomater
- 2 msk olivolja
- salt och svartpeppar efter smak
- metall- eller träspett (blötlagt i vatten i 30 minuter)
Gör så här:
- Värm grillen till medelhög värme (ca 200°C).
- Trä upp osten, grönsakerna och körsbärstomaterna på spett.
- Pensla spetten med olivolja och krydda med salt och peppar.
- Lägg spetten på grillen och koka, vänd då och då, tills osten är gyllenbrun och grönsakerna är lätt förkolnade (ca 8-10 minuter).
- Servera omedelbart.
Normal svårighetsgrad: Grillad halloumisallad med balsamicoglasyr
Ingredienser:
- 250g halloumi ost, skivad i 1 cm tjocka bitar
- 2 msk balsamvinäger
- 1 msk honung
- 1 tsk dijonsenap
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 3 msk olivolja
- Salt och svartpeppar efter smak
- Blandade gröna, till servering
Gör så här:
- Värm grillen till medelhög värme (ca 200°C).
- Värm balsamvinäger, honung och dijonsenap i en liten kastrull på medelhög värme tills blandningen har reducerats till hälften (cirka 5 minuter). Rör ner den hackade vitlöken.
- Pensla halloumiskivorna med 2 msk olivolja och krydda med salt och peppar.
- Lägg halloumin på grillen och stek, vänd en gång, tills den är gyllenbrun på båda sidor (ca 2-3 minuter per sida).
- I en stor skål, släng de blandade gröna med 1 matsked olivolja.
- För att servera, arrangera grönsakerna på ett fat, toppa med den grillade halloumin och ringla över balsamicoglasyren.
Avancerat recept: Grillad halloumifylld paprika med quinoa och kikärter
Ingredienser:
- 4 stora paprikor, halverade och kärnade
- 1 kopp quinoa
- 2 koppar vatten
- 1 burk kikärter, avrunna och sköljda
- 1 msk olivolja
- 1 stor lök, tärnad
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprika
- Salt och svartpeppar efter smak
- 400 g halloumiost, smulad
- 2 msk hackad färsk persilja
Gör så här:
- Värm grillen till medelhög värme (ca 200°C).
- Koka upp quinoan och vattnet i en kastrull. Sänk värmen till låg, täck över och koka i 18-20 minuter, eller tills quinoan är mjuk. Fluffa med en gaffel och ställ åt sidan.
- Värm olivoljan på medelvärme i en stor stekpanna. Tillsätt löken och koka tills den är mjuk och genomskinlig (ca 5 minuter). Rör ner vitlök, spiskummin, paprika, salt och peppar och koka i 1 minut.
- Tillsätt kikärtorna i stekpannan och koka tills de är genomvärmda (ca 3-5 minuter). Rör ner smulad halloumi, kokt quinoa och persilja.
- Fyll varje paprikahalva med quinoa- och halloumiblandningen. Lägg paprikorna på grillen med snittsidan uppåt och koka tills paprikorna är lätt förkolnade och osten smält (ca 8-10 minuter).
- Servera omedelbart.
Lyckades vi inte göra dig sugen på grillad ost?
Då kanske våra artiklar om att grilla lax, kyckling, oxfilé, fläskfilé eller grilla vegetariskt, som till exempel sparris, kan vara något – eller kanske grilla marshmallows eller grilla vildsvin om du är nyfiken på det?