Att grilla grönsaker är inte bara något som hör den vegetariska kosten till, utan grönsaker är en klassiker som passar utmärkt som både huvudingrediens såväl som tillbehör på alla grilltallrikar.
I den här artikeln får du några av våra bästa råd från oss på Grillfakta.
Låt oss börja med att slå fast att grönsaker är otroligt goda råa, visst, men när de grillas får de den där autentiska grillsmaken och blir något alldeles extra. Har du testat att grilla sparris till exempel? Det är magiskt gott med grovt havssalt.
Grillade grönsaker är väldigt enkla att förbereda och tillaga, vilket gör dem till en självklar favorit för många att lägga på grilltallriken. Kanske är det därför grillade grönsaker blivit populära inom exempelvis Korean BBQ.
För faktum är att grillsmaken kommer fram från de flesta grönsaker; såväl från potatis som tomat och majs.
Recepttips: Escalivada (SVT)
Grönsaker att lägga på grillen
Grundregeln när du ska grilla grönsaker är att välja sådant du tycker om. Det låter kanske banalt, men många grillar mer för andra än för sig själv.
Att du väljer grönsaker med en bra form är av stor betydelse; om grönsakerna är långa kommer du att ha en stor fördel, eftersom de blir enkla att placera utan att du behöver oroa dig för att de ska ramla genom grillgallret.
5 grönsaker som är bra för grillen:
- Grön sparris – undvik vit sparris på grillen
- Majskolvar – bör grillas på hög temperatur i grillens mitt
- Aubergine – passar perfekt i en rotfruktsblandning
- Zucchini – satsa på ca 1 cm tjocka skivor, eftersom de tunnas ut när de grillas
- Tomater – perfekt för grillspett
Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad för typ av grönsaker du kan lägga på grillen.
Testa dig fram till vad som fungerar bäst för din grill, och glöm inte att prova att grilla frukt.
Recepttips: Armenisk grönsaksröra (SVT)
Att tänka på när du ska grilla grönsaker
Det finns några saker som är viktiga att tänka på när du ska lägga grönsaker på grillen. Här är tre grundläggande tips att börja med.
1. Undvik kalla grönsaker
Till att börja med är det bäst att se till att grönsakerna är rumstempererade innan du lägger dem på gallret, för att på så sätt få ut de mesta av smakerna.
Har du läst vår artikel om att grilla oxfilé känner du igen den här taktiken.
2. Olika grönsaker kräver olika förberedelser
Ha i åtanke att olika grönsaker ska förberedas och tillagas på olika sätt. En större zucchini kommer till exempel att kräva längre tid på grillen än vad smala paprikaskivor kommer göra.
En bra grej med grönsaker är att du kan grilla många av dem utan att skala eller skiva. Att grilla hela ”stycken” kan ge en riktig genuin grillsmak. Kom bara ihåg att salta ordentlig om du har större pjäser på grillen.
3. Direkt grillning – eller indirekt
När du grillar grönsaker behöver du välja om det är direkt eller indirekt grillning som blir det bästa alternativet.
Indirekt värme (låg temperatur under längre tid) lämpar sig för grönsaker som är större och hårdare och som behöver längre tillagningstid, där värmen inte blir allt för påtaglig och bränner ytan.
Du kan också testa att röka grönsaker, förutsatt att du har en smoker.
Recepttips: Verdure alla griglia (SVT)
Marinader och kryddor
Många grönsaker kan med fördel grillas precis som de är, eftersom det ger möjlighet för den naturliga smaken att träda fram på ett helt annat sätt.
Men trots det är det fortfarande många som ändå vill ha lite extra smak, till exempel genom att marinerna grönsakerna innan grillningen.
Och visst går det bra att marinera grönsaker, men rekommenderat från oss på Grillfakta är att du väntar med eventuella smaksättningar efter att grönsakerna är helt klara.
Orsaken till att du inte bör marinera grönsaker innan grillning är för att grönsaker ofta kräver längre tid på grillen, jämfört med till exempel fisk och kött, vilket gör att marinerade grönsaker snabbt kan brännas vid.
Det finns dock ett undantag när det kommer till grönsaksmarinad. Och det gäller för den som vill pensla grönsakerna med mat- eller olivolja.
Olja, salt och peppar är utmärkt att använda sig av för att förhindra att grönsakerna släpper ifrån sig vatten och fukt på grillen, vilket riskerar att göra dem torra och tråkiga.
Tips: Undvik att pensla olja direkt på grönsakerna och applicera istället ett tunt lager olja på grillgallret, annars finns det risk för att de bränns vid. Det här tipset gäller även om du vill grilla halloumi.
Fler tips för när du ska grilla grönsaker
Ett vanligt misstag som många grillfantaster gör är att de slänger på grönsakerna på grillen, utan att fundera något på grillgallrets storlek eller på valet av grönsaker.
Man grillar helt enkelt det man tycker är gott, och det är egentligen inget fel med det.
Men… vad som kan orsaka problem är att en hel del grönsaker har en konsistens och form som gör att de kan bli svårare att grilla än en bit kött, speciellt om det är stort avstånd mellan spjälorna.
Här är det rekommenderat att satsa på ett spjäll med mindre avstånd, så att grönsakerna inte kan falla ner. Det går också att använda ett grillnät eller finmaskigt grillgaller.
Och naturligtvis ska grillgallret även vara ordentligt rengjort innan användning.
Artikelförslag: Hur rengör man grillen på ett effektivt sätt?
Vänd grönsakerna ofta
Som tidigare nämnt kommer grönsaker att kräva lite längre tid på grillen än många protein, som till exempel entrecote eller vildsvinskött. Att grilla vegetariskt kräver med andra ord ett lite större tålamod än annan grillning.
Det här innebär att du ska ha extra koll under själva grillningen; att du behöver vända grönsakerna med jämna mellanrum för att inte få en yta som är alldeles för bränd.
Hjälpmedel för en effektivt grönsaksgrillning kan vara en allt från en enkel grilltång till en digital grilltermometer, det vill säga en modern uppkopplad mätsticka.
Att också ha ett halster nära till hands kan vara bra om du ska grilla grönsaker som är tunna eller extra ömtåliga.
Recepttips: Grönsaker i örtig marinad (SVT)
Så får du en fin grillyta
Den brända och fina grillytan är något som många strävar efter och visst är den fullt möjlig att få.
Ett säkert kort för att få en fin grillyta är genom att först grilla med direkt värme (hög temperatur) så att dessa fina ränder bildas på grönsakerna.
Därefter använder du dig av en indirekt värme (lägre temperatur) för att avsluta grillningen långsamt; behålla det fina mönstret och samtidigt få genomgrillade grönsaker.
Gillade du den här artikeln om att grilla grönsaker?
Ta då gärna en titt på våra andra artiklar i kategorin Mat och råvaror, till exempel vilket vin passar till grillade grönsaker eller tips inför att du ska grilla lax.
Letar du efter en bra grill har vi gjort några gedigna köpguider om att välja kolgrill och köpa gasolgrill.
Du kan också läsa om hur en pelletsgrill eller rökgrill fungerar, eller varför inte ta en titt på utbudet av Weber Merchandise i vår grillshop.